Rodun terveys

Sanotaan, että sloughi on terve rotu. Sitä se varmasti onkin, mutta tämä ei tarkoita että mitään sairauksia ei esiintyisi. Mielestäni on myös rodun kuin rodun elinehto, että sairauksista voidaan puhua, eikä niitä salailla tai väheksytä.

Omat koirani on tähän asti olleet terveitä ja käyneet vain rokotuksilla. Sadella oli pentuna hiivaa korvissa ja sai tähän yhden hoidon. Haifalla oli pentuna kaksi virtsatientulehdusta ja nämä hoidettiin antibiootein. Aydalla oli hiivaa toisessa korvassa ja toisessa korvatulehdus pentuna, mutta nekin menivät molemmat yhdellä hoitojaksolla ohitse.

Hiballa ja Aydalla on ollut slougheille tyypillistä korvan kärkien aukeamista ja tämä on selkeästi kytköksissä ikään(kin), sitä esiintyy monesti nuorilla koirilla. Mitään tutkimusta, ei tästä vaivasta rodullamme ole, mutta mitä olen itse kirjannut ylös, niin voi sanoa, että sitä esiintyy rodussa.

Muita esiintyneitä sairauksia ovat muun muassa;

PRA (Linjat ja koirat hyvin tiedossa, ainakin Saksassa)

Sydänsairaudet (sydämen pysähdyksiä ulkomailla jonkin verran, melko harvinaisia kuitenkin)

Napatyrä

Kilpirauhasen vajaatoiminta. (muutama tapaus, myös Suomessa.)

Välilevytyrä/välilevynrappeutuma (?) Varmaa tietoa ei ole, mutta ainakin yksi epäily Suomessa.

SLO (yksi tapaus 9-vuotiaana.)

Muut silmäsairaudet kuin PRA, esim. lasiaisenrappeuma (harvinainen).

Mitä sitten kannattaa tutkia?

Ainakin silmät on tärkeä peilata PRA:n varalta. PRA on sairaus, minkä periytymismekanismi tunnetaan tarkasti ja minkä leviämiseen rodussamme on helppo vaikuttaa, peilauttamalla koiran silmät.

Sydänultrakaan ei olisi pahasta, mutta ei välttämätön. Sydänsairaudet ovat kuitenkin kohtalaisen harvinaisia rodussamme ja sydämenkuuntelu on ainakin jokaiselle kisakoiralle tuttu toimenpide, joka kisasta.